Σεπτέμβριος, ο πιο κρίσιμος μήνας για την πορεία της οικονομίας

Υπάρχουν δύο λόγοι που κάνουν τον φετινό Σεπτέμβριο έναν ξεχωριστό μήνα για την μελλοντική πορεία της οικονομίας μας.

Πρώτα-πρώτα ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που θα δείξει εάν θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή το 0,5% τουΑΕΠ.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι μικτή. Εχουμε ένα καλό πρώτο εξάμηνο και στησυνέχεια, δύο μήνες που δημιουργούν ανησυχία.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο του έτους υπήρξε υπέρβαση των εισπράξεων κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ. έναντι του στόχου.

Ετσι δημιουργήθηκε ένα «μαξιλάρι ασφαλείας». Όμως, τον Ιούλιο υπήρξε υστέρηση κατά316 εκατ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο η υστέρηση έφτασε τα 95 εκατ. ευρώ έναντι του στόχουτου προϋπολογισμού.

Το άθροισμά τους μας δίνει 411 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας το «μαξιλάρι ασφαλείας» σχεδόν στο μισό μέσα σε δύο μήνες. Βέβαια, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι τον Αύγουστο δεν εισπράχθηκε η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ, η οποία είχε προϋπολογιστεί, δηλαδή 738 εκατ. ευρώ.

Εάν είχε εισπραχθεί, τότε πιθανότητα να είχε υπερκαλυφθεί ο στόχος. Μια άλλη βέβαια παρατήρηση είναι ότι τον Ιούλιο, προφανώς λόγω δυσκολιών και εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας, δεν πληρώθηκε το 30% του α΄δόσης του φόρου εισοδήματος.

Αν τον Σεπτέμβριο παρατηρηθεί η ίδια δυστοκία στην είσπραξη της α΄δόσης του ΕΝΦΙΑ (καθώς συμπίπτει και με την β΄δόση του Φόρου Εισοδήματος) τότε τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ μπορεί να μην φτάσουν το στόχο.

Το δεύτερο στοιχείο ιδιαιτερότητας του Σεπτεμβρίου είναι ότι θα δείξει αν θα συνεχιστεί ή όχι η πορεία επιστροφής στην ομαλότητα σηματοδοτώντας έτσι (μαζί με τη δημοσιονομική ισορροπία) το άνοιγμα της πόρτας της ανάπτυξης.

Αυτό θα γίνει μόνο εάν ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα όλα τα 15 προαπαιτούμενα για την καταβολή της β΄υποδόσης της πρώτης αξιολόγησης και αμέσως μετά (τον Όκτώβριο) ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την β΄αξιολόγηση του προγράμματος.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα δώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση κυρίως του δημοσίου χρέους και αποτρέψει μια απότομη στάση πληρωμών.

Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα θα κάνει τη συνέχιση της χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων.

Επίσης, τμήμα των επόμενων δόσεων θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία με τη μορφή αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Προς τον σκοπό αυτόν προβλέφθηκε να δημιουργηθεί ένας «ειδικός λογαριασμός» στον οποίο θα κατατίθενται τα σχετικά ποσά των δόσεων.

Από την πρώτη δόση θα κατατεθεί ποσό € 1,8 δισ. στον λογαριασμό αυτό, ενώ περαιτέρω πληρωμές προβλέπονται με βάση ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το 2016 και 2017.

Τυχόν δημοσιονομικός εκτροχιασμός ή τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των θεσμών, θα έχουν δυσμενέστατες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Πηγή enikonomia